WIFI wachtwoord wijzigen in 4 stappen

adminWIFI

wifi

Het is erg vervelend als je het WIFI wachtwoord niet meer weet. Want Meestal is dit een lang wachtwoord bestaande uit verschillende tekens. Nu gebruik je een wifi- wachtwoord ook niet zoveel, maar het kan heel handig zijn. In deze 4 stappen leer je hoe je je WIFI wachtwoord veranderd.

Stap 1: Het IP-adres opzoeken (om te kunnen inloggen op de WIFI-router).
Het Ip- adres is als het ware het telefoonnummer van je computer. Iedere computer die met internet verbonden is, heeft er één. Daarnaast maak je verbinding via de standaard gateway. Dit is in de meeste gevallen het ip-adres van je router. Om de naam en het wachtwoord van je wifi te achterhalen heb je het IP- adres van je router nodig en dus het standaard gateway adres.. Hoe deze te achterhalen verschilt per besturingssysteem.

– Windows 10: Via ‘Start’ ga je naar ‘Instellingen’ en dan kies je voor ‘netwerk en internet’. Vervolgens klik je op ‘wifi’ en daarna op ‘hardware eigenschappen’. Het standaard gateway adres zie je nu in een nieuw venster.

– Windows 8: Ga naar de lijst met apps en kies ‘Windows Systeem’. Nu klik je op ‘opdrachtprompt’. In het nieuwe venster typ je ‘ipconfig’. Als je nu op ‘enter’ drukt, krijg je het standaard gateway adres in beeld.

– Windows 7 en daarvoor: Ga naar ‘Start’ en vervolgen naar ‘uitvoeren’. Typ ‘cmd’ in en druk op ‘enter’. In het nieuwe venster typ je ‘ipconfig’. Als je nu op ‘enter’ drukt, krijg je het standaard gateway adres in beeld.

– Linux: Open bij ‘hulpprogramma’s’ het programma ‘Terminal’. Ben je ingelogd als ‘root’, voer ‘ifconfig’ in. Ben je ingelogd als ‘gebruiker’, voer ‘/sbin/ifconfig’ in. Druk nu op ‘enter’.
Mac: Ga naar het Apple-menu. Klik op ‘systeemvoorkeuren’ en klik op ‘network’.

Stap 2: Inloggen in je WIFI-router
Als je IP- adres van je router hebt gevonden, typ je deze in de zoekbalk van je webbrowser (Google Chromen, Internet Explorer enzovoort). Vervolgens moet je een gebruikersnaam en een wachtwoord invullen. In de meeste gevallen kun je die vinden aan de onderkant van je router (op een stickertje). Mocht je het niet kunnen vinden, dan kun je deze ook op internet zoeken. De grotere providers hebben de volgende inloggegevens:
KPN: Gebruikersnaam = ADMIN of KPN Wachtwoord = ………. (deze kun je leeg laten)
Ziggo: Gebruikersnaam = ziggo Wachtwoord = draadloos
Telfort: Gebruikersnaam = admin Wachtwoord = 1234
TELE2: Gebruikersnaam: user Wachtwoord: user

Stap 3: Het wachtwoord wijzigen
Het verschilt provider hoe je het wachtwoord aan moet passen. Daarvoor kun je het beste even op de site van de betreffende provider kijken. In het algemeen werkt het als volgt:
Ga in het menu op zoek naar een sectie genaamd: wireless, wi-fi of wireless security.
Als je hier op klikt, zoek je naar een venster genaamd: password, passphrase of pre-shared key. Hier kun je je nieuwe wachtwoord intypen. Meestal moet je het wachtwoord nogmaals typen als bevestiging.Nu moet je de bewerkingen opslaan. Hiervoor klik je op iets als: opslaan, save of save settings.
Denk erom dat je een veilig wachtwoord neemt.

Een veilig wachtwoord heeft:
Minimaal tien tekens
Minimaal één kleine letter
Minimaal één hoofdletter
Minimaal één cijfer
Minimaal één leesteken

Stap 4: De (WIFI) netwerknaam wijzigen:
Ook het wijzigen van de netwerknaam verschilt per provider en ook hier kun je het beste even de site van de provider raadplegen. In het algemeen werkt het als volgt:
Ga op zoek naar “Network Name” of “SSID”. Hier zal nu waarschijnlijk de naam van je provider staan met wat getallen erachter bijv. “Ziggo2342”.
Deze kun je aanpassen met een eigen gekozen naam.Vervolgens klik je op iets als: opslaan, save of save settings.

Ook interessant om te lezen: Komt u er zelf niet uit? D-Computer helpt u met WIFI problemen op kantoor en bij u thuis.

Wilt u graag op de hoogte worden gehouden van dit soort tips & trucs?
Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief. http://d-computers.nl/nieuwsbrief/

(Bron: D-Computers pctipsvandedag / Veiliginternetten )