Top 10 meest voorkomende virussen

admin(Anti) Virus

virussen

In deze blog een handig overzicht van de top 10 meest voorkomende virussen.
Computer virussen bestaan al sinds er computers bestaan. Hoewel er in de jaren ’70 wat vroege virus varianten waren, verscheen in 1981 het eerste virus dat een groot aantal computers infecteerde. Het “Elk Cloner” virus, gecreëerd door de 15 jaar oude scholier Richard Skrenta, infecteerde duizenden Apple II computers via een floppy disk en het verspreidde zich als een lopend vuurtje. Het richtte echter niet al te veel schade aan; het was bedoeld als grapje en verstuurde willekeurige gedichten aan de gebruikers.

Sinds die tijd zijn (en worden) er nog veel meer computervirussen geproduceerd die gigantische schade hebben aangericht, waaronder het verlies van data en de diefstal van privé-informatie, wat mensen en bedrijven aanzienlijk veel geld kost.

De top 10 van de meest voorkomende virussen:

1. Trojaanse paarden (Trojan horse): Een Trojaans paard is geen virus, maar is er wel nauw aan verwant. Het kopieert zichzelf niet, maar heeft de hulp van de gebruiker nodig om zichzelf te verspreiden. Het komt meestal in de vorm van een handig hulpprogramma, leuke screensaver of als zogenaamde upgrade. Als de gebruiker het uitvoert, kan het “paard” het systeem infecteren.

2. Stealthvirussen: Een stealth-virus is complexe malware die zichzelf verbergt nadat een computer is geïnfecteerd. Nadat het virus zich heeft verborgen, kopieert het virus niet-geïnfecteerde gegevens naar zichzelf. Deze gegevens worden bij een scan naar de anti-virussoftware gestuurd. Hierdoor kan een virus van dit type moeilijk worden gedetecteerd en verwijderd. Een stealth-virus kan een computersysteem op verschillende manieren besmetten, bijvoorbeeld wanneer een gebruiker een kwaadaardige e-mailbijlage downloadt, wanneer via een website malware wordt geïnstalleerd die op een programma lijkt of wanneer niet-gecontroleerde software wordt gebruikt die met malware is geïnfecteerd.

3. Softwarevirussen: softwarevirussen infecteren software. Iedere keer als je het geïnfecteerde softwareprogramma opent, wordt het virus ook geopend.

4. Hybrid virussen: een hybrid virus is erg gevaarlijk, omdat dit virus op meerdere manieren je computer aanvalt en besmet. Zo kan je computer flink beschadigd raken door een hybrid virus en kan dit zelfs zo ver gaan dat je jouw computer moet weggooien.

5. Macrovirussen: macrovirussen infecteren bestanden in bijvoorbeeld Word en Excel door letters en cijfers door elkaar te gooien.

6. Retro virussen: retro virussen infecteren antivirus software op een computer. Hierdoor kan deze software niet meer gebruikt worden of wordt het virus niet herkend door de software.

7. Polymorfe virussen: Polymorfe virussen zijn zeer kwaadaardig en niet tot ‘nauwelijks’ te verwijderen met behoud van een stabiel computersysteem.
Dit soort virussen kunnen namelijk van gedaante wisselen (muteren), bij elke infectie zal het virus dan ook andere kenmerken hebben, hierdoor zijn deze moeilijk te detecteren en te verwijderen voor virusscanners.

8. Hoaxen: hoaxen zijn valse virusmeldingen. Deze meldingen komen meestal naar voren in kettingbrieven en zijn niet schadelijk. Wel kunnen hoaxen vervelend zijn en zeker als je deze erg vaak ontvangt.

9. Wormen: Een computerworm is een zichzelf vermenigvuldigend computerprogramma. Via een netwerk worden kopieën van deze worm doorgestuurd zonder de tussenkomst van een tussengebruiker. Vaak met als voornaamste doel om de bestanden op uw computer te beschadigen en uw persoonlijke gegevens naar kwaadwillende door te sturen.

10. Spyware: spyware is een computerprogramma dat informatie verzamelt op jouw computer en deze informatie doorstuurt naar derden. Maak je bijvoorbeeld van jouw computer gebruik om je bankzaken te regelen en heb je spyware op je computer staan? Dan kan deze spyware ervoor zorgen dat jouw persoonlijke bankgegevens bij derden terecht komen, zonder dat je dit in de gaten hebt.

Ook interessant om te lezen, onze blog: Bescherming tegen virussen en malware

D-Computer geeft advies en helpt bij een virusuitbraak! Immers voorkomen is beter dan…….juist!
Speciaal voor de mensen die er belang bij hebben, zoals ZZP`ers, kantoren maar ook particulieren heeft D-Computers een verhelderende en duidelijke cursus ontwikkeld. Wij komen dan bij u op kantoor of bij u thuis om uit te leggen waar u op moet letten om virussen en malware geen kans te geven. Tevens leggen wij middels een stappenplan uit wat u moet doen als er onverhoopt toch een virus of malware besmetting plaatsvindt. Heeft u het vermoeden dat uw computer besmet is?
Neem dan direct contact met ons op voordat de schade niet meer herstelt kan worden.

De kosten die u maakt na een virus of malware besmetting zijn aanzienlijke meer dan een goede voorbereiding.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen of bezoek de D-Computers.nl website voor meer informatie.

(bron: D-Computers.nl)