ZZP’ers gebruiken onveilig internet

adminOndernemers

phishing

Virussen, malware, phishing, spyware – wie het niet zo nauw neemt met veilig internet loopt grote risico’s. Verrassend genoeg zijn ook zakelijke internetgebruikers slordig met het beveiligen van hun bedrijfsinformatie. Wanneer heb jij voor het laatst je wifi-wachtwoord veranderd?

De cijfers…
Uit diverse onderzoeken, maar ook uit onze eigen ervaring, blijkt dat ZZP’ers het eigen internet onvoldoende beveiligen.
– 50% vervangt het wachtwoord van de draadloze internetverbinding nooit.
– Eveneens de helft heeft weleens een virus op zijn of haar computer, ondanks dat 90 procent een antivirusprogramma heeft geïnstalleerd.
– Dertig procent heeft last van phishing mails.

Naast desktop en laptop computers, zijn ook de mobiele telefoons van ZZP’ers erg slecht beschermd:
– 75% van de ZZP’ers beveiligt zijn of haar telefoon niet tegen virussen. Hiervan vindt 39 procent het niet nodig en weet 13 procent überhaupt niet dat het bestaat voor je telefoon. Aangezien e-mail vaak via de telefoon wordt binnengehaald, is dit een steeds grotere bron van virussen.

Tips:
Niet alleen kun je financiële en reputatieschade oplopen als je als ondernemer slachtoffer wordt van cybercrime. Het kan er ook voor zorgen dat de internetverbinding traag wordt, wat natuurlijk niet goed is voor de productiviteit.

1. Kies voor een modem dat is beveiligd met minimaal WPA2. Deze biedt sterkere encryptie vergeleken met WPA.
2. Verander je wachtwoord minstens een keer per jaar. Er maken meer mensen gebruik van het netwerk dan je denkt. Zakelijke bezoekers, speelafspraken, de buurvrouw, noem maar op.
3. Kies een wachtwoord dat bestaat uit minimaal tien tekens met minstens één hoofdletter, één kleine letter, één cijfer en één leesteken. Nog beter is een ‘wachtzin’, zoals: NLNaarEK2018!
4. Zakelijk gebruik vraagt om een zakelijk internetabonnement. Bedrijfsgegevens moeten goed worden beveiligd. Denk hierbij aan goede firewall en back-up (software). Weet dat D-computers ook Back-up software verkoopt en deze voor u kan inrichten. Meer informatie over onze back-up software kunt u hier vinden.
5. Gebruik de nieuwste versie van je internetbrowser.

Voor meer informatie en meer tips & trucs kunt u onze blog “Bescherming tegen virussen en malware” lezen.

Ook interessant om te lezen: Ben ik gehakt en hoe kan ik dat zien?

Wilt u graag op de hoogte worden gehouden van dit soort tips & trucs?
Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief. http://d-computers.nl/nieuwsbrief/

(Bron: D-Computers / Ziggo )