Zes vuistregels tegen cybercrime

admincybercrime

Schokkende feiten over cybercrime.

Wat is cybercrime?
Cybercrime is criminaliteit met ICT als middel én doelwit. U hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om er slachtoffer van te worden. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd door cybercriminelen. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto’s en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercrime. Voor het plegen van cybercrime gebruiken criminelen speciale apparatuur en software. Daarom hanteert de politie voor de opsporing van cybercrime op haar beurt ook geavanceerde middelen en technieken.

Maar wie zijn deze plegers en wat doen zij?
Bij cybercrime denken veel mensen aan jonge hackers die voor de lol of vanuit een ideologie de website van een bedrijf kraken. Maar er zijn ook criminele bendes die er op uit zijn om geld te ontfutselen. Voorbeelden van cybercrime zijn het ‘gijzelen’ van gegevens op een computer (ransomware), het zogenaamd bellen namens een IT-bedrijf (Microsoft (tech) scam), het kopiëren van de chip op een bankpas of het verspreiden van kwaadaardige software om internetbankieren te manipuleren

“Je hoeft tegenwoordig geen programmeur meer te zijn om een virus te maken, je koopt gewoon een kant-en-klaar hackpakket en je kunt van start”

“Gemiddeld zitten er 211 dagen tussen de hack en het moment dat die wordt opgemerkt”

“Het populairste wachtwoord is: 123456”

Zes vuistregels tegen cybercrime
Als je deze zes simpele vuistregels in acht neemt beperk je de kans op cybercrime:

1. Doe updates zodra ze beschikbaar zijn. Nieuwe versies hebben oplossingen voor zwakke plekken die ook criminelen kennen. Update niet alleen je computer maar ook je smartphone frequent.

2.Gebruik een passwoordmanager die al jouw paswoorden onthoudt. Betrouwbare zijn 1Password, LastPass, KeePass en Dashlane. Daarnaast bieden clubs als Google, Twitter, Dropbox, Evernote, PayPal, Facebook en LinkedIn een tweestappen-authentificatie: paswoord en code op je smartphone.

3.Download alleen programma’s van officiële websites en aanbieders. Websites met gratis software, peer-to-peer-netwerken en zeker piratensites bevatten vaak malware. Door op je computer bovendien een zogeheten white list te maken – programma’s die op die witte lijst staan zijn veilig – kun je alleen goedgekeurde software draaien.

4. Log bij voorkeur in als gebruiker en niet als administrator. Voor het merendeel van wat je op je computer wil doen, heb je namelijk geen administrator-rechten nodig. Mocht je als gewone gebruiker per ongeluk op een verkeerde link klikken of een besmette bijlage openen, dan gaan er allerlei alarmbellen af.

5.Zet je computer uit als je hem niet gebruikt. Niet online betekent namelijk niet te hacken. Dat geldt trouwens ook voor je smartphone. Zet wifi, bluetooth en 4G uit als je het niet nodig hebt en sluit apps als je ze niet gebruikt.

6. Versleutel je harde schijf met BitLocker (Windows) of FileVault (Mac). Mocht de inhoud ervan dan toch worden gestolen, dan is het in elk geval onleesbaar voor derden. Alles wat je online doet en verstuurt, kun je via VPN versleutelen.

D-Computer geeft advies en helpt bij een (vermoedelijke) hack! Immers voorkomen is beter dan…….juist!
Speciaal voor de mensen die er belang bij hebben, zoals ZZP`ers, kantoren maar ook particulieren heeft D-Computers een verhelderende en duidelijke cursus ontwikkeld. Wij komen dan bij u op kantoor of bij u thuis om uit te leggen waar u op moet letten om virussen en malware geen kans te geven. Tevens leggen wij middels een stappenplan uit wat u moet doen als er onverhoopt toch een virus of malware besmetting plaatsvindt.

Wilt u graag op de hoogte worden gehouden van dit soort tips & trucs?
Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief. http://d-computers.nl/nieuwsbrief/

(Bron: D-Computers, AIVD, politie,)