Wat te doen bij het politievirus en ransomware?

admin(Anti) Virus

Wat is ransomware:
Ransomware betekent letterlijk: gijzelingssoftware. Hiermee blokkeren criminelen uw computer of de bestanden op uw computer. De digitale afpersers doen zich bijvoorbeeld voor als de politie, Buma/Stemra, Microsoft of Europol. U zou zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten en daarom een boete moeten betalen. Niets is minder waar: het bericht is afkomstig van criminelen en betalen heeft vaak geen zin. D-Computers adviseert u tegen ransomware te wapenen door antivirusprogramma’s te gebruiken, updates te installeren en back-ups te maken van de gegevens op uw computer. Zie hiervoor ook onze blog: Bescherming tegen virussen en malware.

Welke varianten van ransomware bestaan er?
Uw systeem kan met drie soorten gijzeling te maken krijgen: ransomware, cryptoware en scareware.

1. Ransomware is een virus waarmee de computer van een slachtoffer ontoegankelijk wordt gemaakt. Op de computer is een melding te zien of te horen dat deze alleen zal worden ontgrendeld als het slachtoffer geld betaalt. In sommige gevallen wordt daarbij de webcam van de computer aangezet of wordt een gesproken boodschap afgespeeld. Het betalen van de ‘boete’ leidt zelden tot ontgijzeling. De computer is doorgaans pas weer toegankelijk zodra de malware is verwijderd.

2. Cryptoware is een variant van ransomware die niet de computer zelf, maar de bestanden op de computer gijzelt. Het kan gaan om het versleutelen van bestanden op de harde schijf, maar ook om externe harde schijven, usb-sticks en virtual (cloud) disks. Ook (gedeelde) bestanden die zijn opgeslagen op (bedrijfs)netwerken kunnen worden versleuteld.

3. Scareware is een vorm van ransomware die zich enkel voordoet als ransomware of cryptoware. Bij deze variant wordt het slachtoffer verleid tot het doen van een betaling, bijvoorbeeld voor een niet bestaande software-update, terwijl er eigenlijk geen sprake is van een besmetting.

Hoe word ik slachtoffer van ransomware?
De manieren waarop slachtoffers besmet raken varieert. De computers van burgers raken vaak besmet tijdens het surfen op het internet. Ransomware wordt vaak verstopt in advertenties. U hoeft niet eens altijd bewust op een advertentie te klikken: criminelen verstoppen hun kwaadaardige programmatuur ook soms op ‘onzichtbare’ plekken op sites, waardoor slechts het openen van een pagina voldoende is voor een besmetting. Een ransomware-besmetting kunt u in principe overal op het internet oplopen. Wel bevatten pagina’s met veel (seks)advertenties gemiddeld genomen vaker ransomware. Websites van bekende ‘sterke merken’ hebben er vaak minder last van. Maar een besmetting is nooit helemaal te vermijden.

Bedrijven, vooral midden-en kleinbedrijven, worden veelal per mail benaderd. Ook raken bedrijven vaak besmet doordat werknemers hun privémail bekijken op bedrijfscomputers. Soms gaat besmetting via de computer gepaard met telefooncontact. Een slachtoffer wordt dan eerst telefonisch verleid om naar een bepaalde pagina te surfen waar de besmetting plaatsvindt.

Wat moet ik doen als mijn computer besmet is?
1. Koppel het systeem direct los van het netwerk en internet, zodat de malware geen kans krijgt andere apparaten in het netwerk te besmetten of je bestanden in de cloud te beïnvloeden.
2. Indien u IT technisch onderlegd bent kunt u via deze link naar de website gaan van Kaspersky. U maakt dan een Rescue Disk aan om vervolgens het systeem daarmee op te starten en schoon te maken.
3. Bij twijfel of bij een daadwerkelijke uitbraak van het politie / ransomware virus kunt u het beste D-Computers bellen. Wij kunnen u precies vertellen of het daadwerkelijk om een virus gaat ja of nee. Indien blijkt dat het inderdaad om een virus gaat dan nemen wij de vervolgstappen met u door.

Lees onze blog hoe u uw systeem kunt beveiliging.

Curus: Hoe bescherm ik mijn systeem en wat te doen bij een virus:
Speciaal voor de mensen die er belang bij hebben, zoals ZZP`ers, kantoren maar ook particulieren heeft D-Computers een verhelderende en duidelijke cursus ontwikkeld. Wij komen dan bij u op kantoor of bij u thuis om uit te leggen waar u op moet letten om virussen en malware geen kans te geven. Tevens leggen wij middels een stappenplan uit wat u moet doen als er onverhoopt toch een virus of malware besmetting plaatsvindt.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen of bezoek de D-Computers.nl website voor meer informatie.

Ook interessant om te lezen, onze blog: Foto`s of data kwijt?

(bron: D-Computers.nl / Politie.nl)