Gratis Office alternatieven

adminSoftware

De meeste mensen kiezen vaak voor het voor de hand liggende Microsoft Office pakket, maar er zijn genoeg andere (en gratis) opties voor handen, We geven hier 5 gratis open source-alternatieven voor Microsoft Office.

1. Google Apps / Sheets
Google Sheets biedt een gratis cloudgebaseerd spreadsheetplatform waarmee gebruikers online documenten kunnen creëren en bewerken, maar die ook offline toegankelijk zijn. Naast de standaard mogelijkheden van spreadsheets kan Google Sheets QR-codes, data heat maps en aangepaste Google Maps genereren, wat niet kan met Microsoft Excel. Google Sheets bewaart ingevoerde data automatisch, met een backup van de documenten in de Google-cloud. In tegenstelling tot Excel kunnen documenten van Google Sheets beanderd worden vanaf elke computer of tablet via het inloggen op Google.

Google Sheets (als onderdeel van Google Apps) kan volgens Google draaien in Firefox, IE, Safari en Chrome.

2. OpenOfffice (Apache Calc)
Apache Calc kwam in 2004 op de markt als onderdeel van Apache OpenOffice. Calc is een gratis open source kantoorsoftwarepakket met een Word-achtige tekstverwerker, een spreadsheetapplicatie, een databasemanager, een tekenapplicatie en een presentatieomgeving, Deze Excel-vervanger is geschreven in C++ en Java en is beschikbaar in 38 verschillende talen. Apache Calc is bedoeld voor zakelijk gebruik en daarin biedt het DataPilot, een geavanceerde tool die onbewerkte data trekt uit grote databases. Andere slimme features zijn het automatiseren van berekeningen, en het genereren van formules met gebruik van woorden.

Doordat Apache OpenOffice een open souce-platform is kan het worden aangepast aan jouw manier van werken en aan de specifieke behoefte van je organisatie.

Geschikt voor de besturingssystemen: Windows, Mac OSX and Linux.

3. ThinkFree Calc
Net als Apache OpenOffice biedt ThinkFree Write, Calc en Show. ThinkFree heeft een op Excel gelijkende interface.
ThinkFree kwam 15 jaar geleden op de markt en heeft sindsdien veel grote aanpassingen gehad. Het biedt nu een online dienst waardoor gebruikers alles kunnen doen via het webgebaseerde platform dat tevens 1GB aan online opslag biedt.

Besturingssystemen: Windows, Linux, Mac en Android.

4. LibreOffice
LibreOffice is het neefje van OpenOffice en is een gratis open source kantoorsoftwarepakket met Calc, een spreadsheetprogramma. Met LibreOffice is het niet zo makkelijk samenwerken met collega’s zoals dat met Google Sheets wel kan omdat het een los softwarepakket is. Dat houdt in dat gebruikers een document onderling moeten mailen als er samen aan een document wordt gewerkt, of op een andere manier ter download moeten aanbieden.

Besturingssystemen: Microsoft Windows, OS X, en Linux LibreOffice Viewer for Android

5. Sheetster
Sheetster is een stand-alone webgebaseerde spreadsheetbewerker, bedoeld voor zowel het MKB als grotere bedrijven. Sheetster kan spreadsheets exporteren naar PDF en biedt mogelijkheden om met meerdere personen tegelijkertijd aan een document te werken. Het kan tevens Excel-bestanden exporteren, dus de overstap naar Sheetster zou relatief makkelijk moeten zijn.

Bij het vergelijken van Sheetster met Excel wordt het duidelijk dat ze een vrijwel gelijkende interface hebben, en de meeste functies zijn eveneens eender. Maar vanwege de open source-aard van Sheetster kunnen bedrijven het koppelen aan elk soort database of bestandssysteem, bijvoorbeeld met een lokale server voor offline gebruik.

Besturingssystemen: Linux, Unix, Windows XP, Vista, 7, Server 2003 of nieuwer; Mac OSX.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen of bezoek de D-Computers.nl website voor meer informatie.

Wilt u graag op de hoogte worden gehouden van dit soort tips & trucs?
Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief. http://d-computers.nl/nieuwsbrief/

(bron: D-Computers.nl, cio.nl, Google, OpenOffice)