Ben ik gehackt? En wat kan ik er tegen doen?

admin(Anti) Virus, virus

Hoe kan ik zien dat ik gehackt ben? En hoe weet ik of mijn bankrekening geplunderd kan worden?’

Het antwoord van Wouter Parent, cybercrime expert van Wesecureit:

Hackers doen er alles aan om te voorkomen dat hun praktijken opgemerkt worden. Niemand geeft het graag toe, maar zeker zes op de tien ondernemers is ooit slachtoffer geworden van cybercrime. Het duurt dan ook gemiddeld 240-250 dagen voordat malware ontdekt wordt. De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware.
Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert. Als deze apparatuur een IP-adres tegen komt dat op een zwarte lijst staat, krijg je een melding. Denk niet dat het jou niet kan overkomen: één op de acht ondernemers was in het afgelopen jaar slachtoffer van hackers (bron: ING Economisch Bureau)

Met deze tools kun je zien of je gehackt bent (geweest)
Via een aantal sites kun je checken of je mailaccounts zijn gehackt of gehackt zijn geweest, bijvoorbeeld door te zoeken naar je mailadres in gestolen gegevens die hackers hebben verspreid. De check geeft overigens geen 100 procent zekerheid.
Haveibeenpwned.com
PwnedList.com
​Breachalarm.com

Ik ben gehackt, wat nu?
Als je pc gehackt is, is het belangrijk de volgende stappen te nemen:
1. Blijf rustig en schakel D-Computers in.
2. Zoek samen met D-Computers uit wat er precies aan gegevens gestolen is. Vooral persoonsgegevens zijn hierin belangrijk. Wanneer deze gestolen zijn moet je dit per 1 januari 2016 melden bij het College bescherming persoonsgegevens (CBP).
3. Verbeter je netwerkveiligheid om toekomstige schade te voorkomen. Binnenkort ben je ook verplicht om aan te kunnen tonen dat je je klantgegevens goed beveiligt. Hoge boetes kunnen volgen.
4. Doe aangifte bij de politie.

Google en veel browsers zoals bijvoorbeeld Firefox markeren websites met malware als ‘gevaarlijk’. Hackers kunnen klantgegevens op je website verzamelen en virussen op de computers van je klanten plaatsen. Daarnaast kan de hacker je klant bijvoorbeeld ‘doorsturen’ naar een malafide website met nepproducten.

Mijn website is vermoedelijk gehackt, wat nu?
Als je website gehackt is, moet je het volgende doen:
1. Blijf ook in dit geval rustig en schakel D-Computers in.
2. Onderzoek de schade en bekijk of er gegevens gestolen zijn. Voor persoonesgegevens is een datalek melding m.i.v. 1 januari 2016 verplicht bij het CBP.
3. Gebruik schone back-ups van je website om de schade zo veel mogelijk te beperken. Soms is het ook mogelijk om alleen de code van de hacker te verwijderen van je website.
4. Doe aangifte bij de politie.

Besmette bankrekening
Er zijn speciale virussen in omloop op internet die het op financiële gegevens hebben gemunt, zogenoemde banking trojans. Wanneer je pc besmet is met een banking trojan, kan dit zeer ernstige gevolgen hebben. Doe je vervolgens een overboeking, dan verschijnt er een nepscherm dat bedrieglijk veel lijkt op het echte scherm. Daarachter vindt de eigenlijke overboeking plaats, een overboeking naar de hacker. Banking trojans kunnen ook inloggegevens verzamelen.

Je kunt niet zien of er iemand bij je bankrekening kan, wanneer er nog geen geld gestolen is. Een indicatie kan zijn dat de site traag reageert, maar dit kan ook aan andere factoren liggen.
Om banking trojans te voorkomen is het belangrijk om nooit op verdachte mailtjes die zogenaamd van de bank afkomstig zijn te klikken. Houd je Windows en overige software up-to-date. Controleer ook altijd het webadres, één afwijkend teken is al een indicatie dat je op een nep-scherm zit. Je kunt niet blind vertrouwen op je anti-virus software om je bankrekening veilig te houden. Voordat anti-virus software de banking trojan in de gaten heeft, is het namelijk al te laat.

D-Computer geeft advies en helpt bij een (vermoedelijke) hack! Immers voorkomen is beter dan…….juist!
Speciaal voor de mensen die er belang bij hebben, zoals ZZP`ers, kantoren maar ook particulieren heeft D-Computers een verhelderende en duidelijke cursus ontwikkeld. Wij komen dan bij u op kantoor of bij u thuis om uit te leggen waar u op moet letten om virussen en malware geen kans te geven. Tevens leggen wij middels een stappenplan uit wat u moet doen als er onverhoopt toch een virus of malware besmetting plaatsvindt.

Ook interessant om te lezen, onze blog: Zes vuistregels tegen cybercrime

(Bron: D-Computers, DeZaak, WeSecure)