Werken in de Cloud, maar wat is het eigenlijk? Lees de voor- en nadelen

adminCloud

De Cloud, overal zie je het en lees je het. We gaan in de cloud, we werken in de cloud en de toekomst is de cloud, aldus IT-deskundigen. Maar wat is dat dan precies? En hoe werkt het dan?

In de wolken?
De term cloud is eigenlijk een beetje misleidend. Het staat gewoon voor internet, maar net als een wolk is dat niet tastbaar. Een cloudserver is dan ook niets meer of minder dan een server die aan het internet hangt, waarop internetters kunnen inloggen op afstand. Een voorbeeld daarvan is webmail. Deze is te benaderen via je mobieltje, het internet of een mailprogramma. Daarbij speelt de hardware een minder grote rol dan in het verleden. Wat je ook gebruikt, je ziet dezelfde gegevens.

De voordelen van de Cloud:
De harde schijven en servers kunnen de deur uit, want een internetverbinding volstaat. Dat scheelt natuurlijk in de kosten. Bedrijven kunnen flink besparen op licenties en ondersteunend IT-personeel. Nog een voordeel is dat je al vanuit huis bij de bedrijfsgegevens kunt. Tekort aan opslagruimte is ook verleden tijd, omdat de servers zo groot zijn, dat ze nagenoeg niet vol kunnen raken. Mocht je computer vastlopen of je woning in de brand vliegen, geen probleem. Je gegevens staan veilig in de cloud.

En wat zijn de de nadelen?
Nadelen zijn er ook, want geen internetverbinding betekent geen gegevens. Daarnaast zijn er altijd zorgen over de veiligheid. Een cloudserver is voor een hacker de hoofdprijs. Daarnaats zijn er juridische belemmeringen voor bijvoorbeeld bankgegevens. Ook zijn er vaak beperkingen in het beheren van de programma`s en de hardware, deze staan immers niet rechtstreeks tot je beschikking. Een ander praktisch probleem is dat als er iets mis gaat in de servers, je niet direct invloed hebt op het verhelpen van het probleem.


Wilt u graag op de hoogte worden gehouden van dit soort tips & trucs?
Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief. http://d-computers.nl/nieuwsbrief/

(Bron: D-Computers)