Bescherming tegen virussen en malware

admin(Anti) Virus, virus

ransomeware

Uw computer goed beschermen is absoluut noodzakelijk.
Computercriminelen en digitale bankrovers maken iedere dag weer slachtoffers. En u zou zomaar de volgende kunnen zijn als u onvoldoende aandacht besteedt aan het beschermen van uw computer tegen virussen, spyware, malware en andere kwaadaardige software.

Bewapenen tegen virussen en malware
Voordat we gaan kijken of een gratis virusscan wel een verstandige optie is, bekijken we eerst wat u nodig heeft.

De anti-virus bewapening op een rijtje.
1. Antivirussoftware
2. Een malware scanner
3. Een firewall
4. Windows Update
5. Een veilige en up-to-date webbrowser
6. U!

Antivirussoftware:
Dat u antivirussoftware nodig hebt om uw computer te beschermen tegen virussen, dat zal geen verrassing zijn. Ondanks dat, zullen er wellicht nog genoeg dingen zijn die u niet wist over antivirussoftware. Zoals bijvoorbeeld dat u voor optimale beveiliging van uw computer nooit meer dan één antivirusproduct tegelijk op uw computer moet gebruiken.

U zou misschien kunnen denken dat meerdere antivirusproducten juist voor een betere beveiliging zouden zorgen. Want als één van de virusscanners een bepaald virus niet herkent, zou het zo kunnen zijn dat de andere virusscanner het virus wel herkent.
In de praktijk blijkt dat echter niet zo te zijn. Sterker nog, uit diverse onderzoeken in het verleden is gebleken, dat een computer juist slechter is beschermd wanneer er meerdere virusscanners actief zijn op een computer. U zult dan ook moeten kiezen welke antivirussoftware u op uw computer wilt installeren en deze vervolgens up-to-date moeten houden om de bescherming van uw computer tegen virussen zo optimaal mogelijk te maken.

Antivirussoftware kan tegenwoordig overigens meer dan alleen virussen herkennen. Moderne antivirussoftware herkent naast virussen ook andere kwaadwillende software. Zoals bijvoorbeeld: Trojaanse paarden, wormen, spyware, adware en ransomware.

Een goede anti-malware scanner is net zo belangrijk:
Hoewel antivirussoftware in staat is allerlei soorten malware te herkennen, blijft het toch een slim idee om tevens een speciale malware scanner, zoals bijvoorbeeld Malwarebytes op uw computer geïnstalleerd te hebben. Een aparte malware scanner bewijst met name zijn nut, bij het verwijderen van malware dat zich ongemerkt op uw pc heeft weten te nestelen.

Firewall, De beschermingsmuur:
Naast software die uw computer scant op de aanwezigheid van virussen en andere malware, hebt u tevens software nodig die controleert of alles wat via het internet toegang zoekt tot uw computer ook daadwerkelijk wel toegang zou moeten hebben tot uw computer. De software die deze controlerende taak op zich neemt, wordt een firewall genoemd. Microsoft rust Windows standaard uit met een firewall vanaf Windows XP SP2.

Voor uw computer die draait op Windows, hebt u dan ook niet perse aparte firewall software nodig. Tenzij u speciale wensen hebt of betere controle zou willen over de firewall op uw computer. In dergelijke gevallen zou u firewall software zoals ZoneAlarm kunnen proberen. Een stukje firewall software dat in de loop der jaren zijn sporen zeker verdiend heeft.

Echter geldt ook hier weer, dat wanneer u andere firewall software wenst te gebruiken dan de standaard Windows firewall, dan dient u goed te controleren dat er niet per ongeluk twee firewalls actief zijn op uw pc. Want ook hier geldt wederom, dat twee actieve firewalls op uw pc, uw pc hoogstwaarschijnlijk minder goed zullen beschermen dan slechts één actieve firewall.

Wanneer er meerdere firewalls op uw pc actief zijn kunnen deze tevens de oorzaak vormen van vele netwerkproblemen en problemen bij het gebruiken van het internet. Reden temeer dus om nauwkeurig om te gaan met de software, zoals een firewall, die uw computer moet beschermen. Om er zo voor te zorgen dat de software doet wat het moet doen, namelijk: uw computer beschermen tegen virussen.

Windows updates en…patchen..patchen..en….blijven patchen..
Waarom u Windows en webbrowser up-to-date moet houden?
Om uw computer te infecteren, maken virussen en andere malware vooral gebruik van zogenaamde lekken in het besturingssysteem Windows. Of van lekken in de software die standaard met Windows wordt meegeleverd, zoals de webbrowser Internet Explorer.

Het is daarom dan ook, dat u ervoor moet zorgen dat Windows regelmatig wordt geüpdate. Windows Update is onderdeel van het besturingssysteem Windows. En zal, wanneer u niets aan de instellingen van Windows hebt veranderd, geregeld uw besturingssysteem Windows volledig automatisch updaten.
Maar ondanks het installeren van antivirussoftware, het gebruiken van een firewall en het nauwkeurig up-to-date houden van Windows, kan uw computer alleen afdoende beveiligd worden tegen gevaren afkomstig van het internet, wanneer u er tevens voor zorgt dat u een veilige webbrowser gebruikt.

Makers van webbrowsers, zoals Mozilla die de browser Firefox maakt en Google die de webbrowser Chrome maakt, komen geregeld met updates voor hun browsers, waardoor u deze webbrowsers eigenlijk altijd veilig kunt gebruiken. Vreemd genoeg vormt een uitzondering op deze regel Internet Explorer, de webbrowser die standaard met iedere versie van Windows wordt meegeleverd. Omdat juist deze webbrowser standaard door veel Windowsgebruikers gebruikt wordt, zou u verwachten dat Microsoft ook hun webbrowser te allen tijde goed up-to-date houdt.

De beste bescherming begint bij jezelf!
U kunt uw systeem met behulp van bovenstaande punten top-notch beveiligen, maar uiteindelijk bent u zelf diegenen die de virussen en de malware binnenhaalt.

Dit gebeurt grotendeels door downloads, cookies maar ook e-mails die op uw systeem worden binnengehaald. Want als u niet goed uitkijkt wat u doet op het internet, of tegen beter weten in toch dingen naar uw computer downloadt die u beter niet had kunnen downloaden, zoals illegaal gedownloade muziek, films en games, dan vormt u namelijk zelf al snel de zwakste schakel in de beveiliging van uw computer tegen virussen.

Een gratis virusscanner…verstandig?
Daarmee komen we bij de vraag of uw computer beschermen tegen virussen wel gratis kan. Dat kan, wanneer u zelf uw computer veilig gebruikt. Heeft u daar uw twijfels over omdat bijvoorbeeld uw kinderen of collega`s de computer ook gebruiken, dan is het doorgaans aan te raden de computer beter te beveiligen.

Beter beveiligen kan door met behulp van antivirussoftware die niet alleen in staat is om de laatste virussen en andere malware te herkennen, maar die u tevens op een eenvoudig te begrijpen manier helpt om eventuele virussen van uw computer te verwijderen. Je komt dan al snel uit op een betaalde antivirus zoals Kaspersky of Norton.

Natuurlijk is een gratis antivirus zoals: Avast!, AVG en Avira prima in staat om uw computer te beschermen tegen de meest voorkomende malware.

Kortom, uw computer beschermen met gratis middelen kan, mits:
U alleen zelf gebruikt maakt van de computer.
U weet dat u nooit e-mailbijlagen moet openen van afzenders die u niet kent.
U weet wat voor een soort websites u beter niet kunt bezoeken.
U websites weet te herkennen, waar gemanipuleerde versies van software wordt aangeboden. Met andere woorden, versies van populaire software waar spyware en adware aan toegevoegd zijn.
U weet welke gratis software betrouwbaar is en die dus niet stiekem spyware op uw computer installeert.
Twijfelt u over uw kennis en kunde op dat gebied, of gebruiken ook anderen uw computer, dan is het raadzaam wat geld uit te geven en voor betaalde antivirussoftware.

Het beste antwoord op de vraag ” Hoe kan ik mijn computer gratis beschermen tegen virussen? “, zou dan ook moeten luiden: Zorg er met name voor dat u zelf niet de zwakste schakel bent in de beveiliging van uw computer. Door te begrijpen, hoe en op welke manieren uw computer bedreigt wordt door internetcriminelen en digitale bankrovers. Hierdoor voorkomt u onder andere dat u zelfs ook maar per ongeluk ten prooi valt aan internetcriminelen.

Ook interesant om te lezen, onze blog: Is uw computer ook zo traag?

D-Computer geeft advies en helpt bij een virusuitbraak! Immers voorkomen is beter dan…….juist!
Speciaal voor de mensen die er belang bij hebben, zoals ZZP`ers, kantoren maar ook particulieren heeft D-Computers een verhelderende en duidelijke cursus ontwikkeld. Wij komen dan bij u op kantoor of bij u thuis om uit te leggen waar u op moet letten om virussen en malware geen kans te geven. Tevens leggen wij middels een stappenplan uit wat u moet doen als er onverhoopt toch een virus of malware besmetting plaatsvindt. Heeft u het vermoeden dat uw computer besmet is?
Neem dan direct contact met ons op voordat de schade niet meer herstelt kan worden.

De kosten die u maakt na een virus of malware besmetting zijn aanzienlijke meer dan een goede voorbereiding.

Ook interessant om te lezen, onze blog: Top 10 meest voorkomende virussen

(bron: D-Computers.nl / computercare)